ITOM/Zundapp 50cc
Itom är en italiensk lätt mc med riktiga racing anor! Den här Itomen hamnade i Sverige under ännu så länge oklara omständigheter och varför den har en 50cc ”Hoffman trimmad” Zundapp racemotor på 12hk är lika höljt i dunkel. Men den hittade hem till oss och blev vår 10:e racer🏍😀 och nästa säsong kommer den att varvas för fullt på racerbanorna i Classic RR klass 2B 50cc👍🤗

Regler och sånt
Klass indelning för klass 2b 50cc är en luftkyld och en vattenkyld klass. Klass 2BA för luftkylda cyklar och klass 2BW för vattenkylda.
Grundregeln är att alla GP cyklar inom tidsperioden 1961 upp t.o.m. 1983, oavsett om de är luftkylda eller vattenkylda är godkända att tävla med.
50 cc tävlingscyklar som är godkända att tävla med är indelade i tre kategorier:
Kategori 1 racer:
Generellt gäller att en motorcykel är godkänd om den har under 50 kubiks epoken 1961- 83 deltagit i en nationell (motsvarande SM) eller internationell (EM/VM) 50 cc road racing tävling, detta under förutsättning att den är i samma utförande; utseende och specifikationer.
Kategori 2 racer:
Replika av sådan är också godkänd om den överensstämmer i väsentliga delar som: Ram, motor, gaffel, tank, sits, kåpa, hjul och bromsar, med originalet.
Kategori 3 racer:
Motorcykel som inte ryms inom kategori 1 eller 2. Motorcykeln skall vara byggd att efterlikna en epok inom perioden så tex ett chassi från -60 talet ska inte förses med en motor eller kåpset från 80 talet.
Denna kategori representerar de de (flesta) 50 cc cyklarna som det tävlades med och som var var byggda av privatförare, med ett stort antal kombinationer av motor och chassi.

Vår Itom faller inom ramen för Klass 2BA kategori 1 racer.